Wanneer je tijdelijke bewindvoering hebt, stopt dit vanzelf. Het kan ook zijn dat een cliënt komt te overlijden of dat er wordt besloten dat een bewind omgezet wordt in curatele. Je kan ook zelf een verzoek doen bij de kantonrechter om te vragen om het bewind te stoppen.
Hoelang duurt bewind voering
Bij een bewindvoering aanvragen ben je natuurlijk ook benieuwd hoe lang een bewindvoering gaat duren. Dit is meestal voor onbepaalde tijd en dan wordt er geen einddatum afgesproken.
Toe aan meer zelfstandigheid
Bewindvoering aanvragen is natuurlijk een grote stap en het kan soms moeilijk zijn om alles uit handen te geven. Het is dan ook meer dan logisch dat je op den duur weer toe bent naar wat meer zelfstandigheid. Hier kan je met je bewindvoerder over praten, zodat je samen een plan kan maken. Je kan beginnen met het leren van sparen. Als alles goed gaat kan je een brief schrijven naar de kantonrechter om te vragen om het bewind te beëindigen. De rechter zal ook de bewindvoerder willen spreken en deze zal vaak positief reageren.
Het bewind laten beëindigen
Bewindvoering aanvragen doe je via de kantonrechter, het beëindigen gebeurt hier ook.
Het kan zo zijn dat de bewindvoerder het nog niet verstandig vindt om het bewind te beëindigen. Als de cliënt een brief naar de rechter heeft gestuurd kan de rechter bepalen of er een zitting gaat komen. Soms kan een rechter ook zonder zitting een beslissing nemen. Het kan zijn dat de rechter een proefperiode met jou wil afspreken. Als je meer geluk hebt, zal de rechter het bewind beëindigen en de bewindvoerder geen gelijk geven.
Als je bewindvoering stopt
Wanneer je bewindvoering is gestopt krijg je een brief van de rechter met de datum waarop het bewind is gestopt. De bewindvoerder zal contact opnemen met alle instanties zoals de bank dat je zelf weer in staat bent om alles te regelen. Je krijgt van je bewindvoerder een verslag van je inkomsten en uitgaven en je bezittingen. Dit wordt ook wel rekening en verantwoording genoemd.
Ondertekenen van het verslag
Een rekening en verantwoording verslag wordt opgemaakt door je bewindvoerder. Hier wordt beschreven hoeveel geld je op je bank hebt staan en wat je bewindvoerder voor je heeft gedaan. Dit moet jij ondertekenen en dan wordt het opgestuurd naar de rechter. De rechter moet dit verslag goedkeuren en dan ben je van de bewindvoering af.