Bij bewindvoering aanvragen krijgt een bewindvoerder het recht om te mogen beslissen over het geld en de bezittingen van de persoon onder bewind. Samen met de bewindvoerder wordt er een bedrag afgesproken wat wordt uitgekeerd als weekgeld. Dit is een vrij te besteden bedrag, maar vooral bedoeld voor uitgaven als boodschappen en verzorgingsproducten.
Niet iedereen kan bewindvoering aanvragen
Niet iedereen komt zomaar in aanmerking voor bewindvoering. Er moet aangetoond zijn dat een persoon zelf niet voor zijn financiën kan zorgen. Dit kan wanneer je schulden hebt, of lichamelijke of geestelijke problemen. Een onderbewindstelling kan tijdelijk zijn, maar ook voor onbepaalde tijd. Dit ligt aan de persoonlijke situatie van de persoon.
Denken in oplossingen
Als je schulden hebt kan je bewindvoering aanvragen. Toch heb je niet altijd de zekerheid dat al je schulden door de bewindvoerder worden opgelost. Als er te weinig of geen geld is, dan kan een schuld ook niet afbetaald worden. Wel kan een bewindvoerder kijken naar een oplossing zoals schuldhulpverlening of schuldsanering.
Boedelbeschrijving bij bewindvoering
Als een bewindvoerder door een rechter is aangewezen wordt hij verplicht om een
Boedelbeschrijving op te maken. Hier schrijft hij op wat voor bijzondere bezittingen er zijn bij de cliënt in huis. Dit kan gaan om kunst of een andere verzameling. De geschatte waarde wordt hier ook bij gezet. De boedelbeschrijving moet binnen vier maanden bij de rechter worden ingeleverd. De cliënt mag deze boedelbeschrijving inzien en moet eerst akkoord tekenen voordat het naar de rechter gaat.
Een budgetplan opstellen
Een bewindvoerder zal een budgetplan maken die past bij de situatie van de persoon in kwestie. In zo’n budgetplan staan je inkomsten en uitgaven. Als de uitgaven hoger zijn dan de inkomsten kan het zijn dat je leefgeld minder is dan je budget. Toch zal een bewindvoerder altijd proberen om aan de normbedragen vast te houden. Er kan dan ook besproken worden hoe je meer kan verdienen en wat je kan doen om geld te besparen.
Kosten bij bewindvoering
Bewindvoering aanvragen word behandeld door een kantonrechter. Deze rekent griffierechten. Als je ook nog een advocaat wil inschakelen dan moet deze ook betaald worden. De kosten voor een griffierecht zijn rond de € 86 euro. Dit zijn ook de kosten als er een wijziging plaatsvindt, zoals het stoppen van je bewind, het verlengen, of het bewind om te zetten in curatele.